Tuinbouwsector toont veerkracht in 2020

Dat de sierteelt een krachtinge, interessante sector is blijkt ook uit de volgende cijfers:

De waarde van de land- en tuinbouwexport groeide in 2020, ondanks de coronacrisis, naar schatting met 1 procent in vergelijking met 2019. 
De totale goederenexport is in 2020 met circa 7 procent gedaald. Dat melden het CBS en Wageningen Economic Research (WUR) op basis van een gezamenlijk onderzoek 
in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Sierteelt belangrijkste exportproduct

Net als in 2019 zijn bloemen, planten, bloembollen en boomkwekerijproducten de meest verhandelde exportproducten in euro’s gemeten.
In 2020 werd er voor 9,5 miljard euro aan sierteeltproducten uitgevoerd, 0,3 procent meer dan in 2019.
Sierteeltproducten zorgen ook voor de meeste exportverdiensten van alle land- en tuinbouwproductgroepen. De sierteeltexport had het in de eerste maanden van de coronacrisis heel lastig, maar herstelde zich in de maanden erna.

 

Eerste sierteelt stage markt vraagt om meer

Afgelopen donderdag, 22 oktober, hebben De Hofmakerij, Greenport Aalsmeer en Wellantcollege de allereerste online sierteelt stage markt georganiseerd. In online één op één sessies hebben diverse enthousiaste sierteeltbedrijven contact gehad met stagiaires van allerlei verschillende opleidingsexpertises, zoals ICT, Marketing Communicatie, Logistiek en bedrijfskunde.

Het oorspronkelijke plan was om student en bedrijf elkaar te laten ontmoeten in FloriWorld. Helaas kon dit vanwege Corona maatregelen niet uitgevoerd worden. De eerste editie van de online versie is goed verlopen en bleek een boeiend traject. Totaal hebben 9 bedrijven, 60 gesprekken gehad, met 43 studenten. De gesprekken waren bedoeld om een 1e contact op te bouwen en indruk te krijgen van bedrijf en student.

Henrike van Zijverden, HR Generalist bij Waterdrinker Aalsmeer B.V., is enthousiast over de stagemarkt. “Wij willen de studenten graag laten zien in wat voor mooie branche wij werkzaam zijn en hen enthousiasmeren voor een van de vele functies binnen onze branche. We vinden het een leuk initiatief dat er een stagemarkt georganiseerd wordt om studenten kennis te laten maken met de sierteeltsector. “

Scholen, bedrijven en studenten zijn enthousiast en de komende periode zal worden gebruikt om de juiste vorm te bespreken voor een mooi vervolg.

Eerste online sierteelt stagemarkt voor bedrijven en studenten

Op 22 oktober aanstaande zal de eerste online editie van de sierteelt stagemarkt plaatsvinden, georganiseerd door Greenport Aalsmeer, Wellantcollege en DeHofmakerij.nl

Waarom een stagemarkt?
Aanleiding voor deze stagemarkt is het actief werven van studenten buiten de sector om zo de bedrijven hierin te ontzorgen.
Uiteraard worden tuinbouw studenten ook betrokken tijdens dit event.
Op deze manier is de stagemarkt een unieke gelegenheid voor bedrijven om kennis te maken met de nieuwe generatie medewerkers.

Hoe werkt het?
In een 1 op 1 online sessie maken bedrijven en toekomstige stagiaires kennis met elkaar.
Tijdens deze speeddate ontdekken studenten welke bedrijven het beste passen bij hun interesses, welke carrièrekansen de sierteelt biedt en welke stageopdrachten er zijn.

Door met elkaar in gesprek te gaan wordt snel en effectief de match gemaakt.
Voor de deelnemers biedt dit event inzicht in welke behoeftes er binnen de sierteelt sector leven.

Aanmelden stagemarkt
Via deze online stagemarkt vindt jij de juiste stagiair(e) voor jouw bedrijf.
Bedrijven zoals Waterdrinker, Celieplant en Chrysal zijn enthousiast over de stagemarkt en doen dus mee. Meer dan100 studenten staan te trappelen om kennis te maken.

Meer informatie, bel Mariëlle de Jong – 0626160197 of ga naar www.dehofmakerij.nl/stagemarkt

 

stagebedrijf in spotlight: Waterdrinker

1 van de eerste inschrijvingen voor de stagemarkt kwam van grootste inkoopcentrum van Europa: Waterdrinker!

Een korte introductie:

De wortels van Waterdrinker liggen op de markt in Zaandam, een stad onder de rook van Amsterdam. Dit is de plek waar oprichter en naamgever Jaap Waterdrinker begon met de handel in bloemen en planten. Regelmatig kocht hij als marktkoopman zoveel bloemen en planten in, dat hij de handel opsloeg in zijn woonboot en zijn gezin letterlijk tussen het groen sliep. Dat kon zo niet langer en dus begon Jaap een bloemenwinkel. 

Deze bloemenwinkel groeide uit tot een plantengroothandel in Aalsmeer, het hart van de bloemen- en plantenwereld. ‘Ome’ Jaap had een neusje voor bijzondere producten en durfde bovendien risico’s te nemen. Nog steeds staat Waterdrinker bekend om haar lef en innovatieve karakter. Mede hierdoor is het bedrijf in record tempo uitgegroeid van de lokale plantenhandelaar, tot een van de grootste wereldwijde exporteurs en groothandelaren van bloemen, kamer- en tuinplanten en accessoires. 

Begin 2018 is er het Waterdrinker Green Trade Center (GTC) geopend: het grootste groene inkoopcentrum in Europa met maar liefst 25.000m² aan bloemen, planten en accessoires. Een plek waar je gelukkig van wordt! Als voorloper in de branche kan het GTC met recht een showroom worden genoemd voor de sierteeltsector.

impressie waterdrinker

Werken in een leliekwekerij

In deze vlog laten Lennart (21) en Janneke (19) het proces van leliebol naar bos zien. Broer en zus werken al een aantal jaar bij Bredefleur.
Waarom zij het werk bij de leliekwekerij 🌺 zo leuk vinden? “Het is uitdagend, je kunt veel dingen leren en natuurlijk goed bijverdienen!

Als dochter van een leliekweker, vind ik het natuurlijk ontzettend leuk om onderstaande impressie te posten!

link naar filmpje

 

DE HOFMAKERIJ lanceert stageplatform voor sierteeltbedrijven

Alle sierteelt bedrijven kunnen gratis stage vacatures plaatsen

Kennis van buiten de sierteeltsector
Met eigen ogen zag Mariëlle de Jong, de drijvende kracht achter DE HOFMAKERIJ, dat sierteeltbedrijven continu op zoek zijn naar kennis van buiten de sector om te komen tot duurzame ontwikkelingen. Door andere kennis te verbinden met diverse sierteeltbedrijven, wil DE HOFMAKERIJ een versnelling in deze nodige vernieuwing bereiken.

DE HOFMAKERIJ verbindt studenten met sierteeltbedrijven
Om nieuwe kennis van buiten de sector te vergaren, verbindt DE HOFMAKERIJ sierteeltbedrijven aan studenten van diverse niveaus en opleidingen. Er zijn, vooral nu, meer dan genoeg stagevactures, het is alleen nog de taak om de juiste match te vinden, en dat is precies de uitdaging voor DE HOFMAKERIJ.

Online stageplatform
Sierteeltbedrijven plaatsen stagevacatures op het online platform, waarop studenten kunnen reageren. DE HOFMAKERIJ neemt contact op met de studenten en verzorgt de screening. Met een team van ambitieuze professionals wil Mariëlle de Jong laten zien aan studenten hoe verrassend de sector is. “Elke keer valt het me op, dat mensen die “vrij nieuw en onbekend” zijn met de sector, heel enthousiast reageren. De dynamiek van alle innovatieve en ondernemende bedrijven, daar wil ik op inspringen.”

DE HOFMAKERIJ ontzorgt bedrijven
Een goede stagiaire vind je niet zomaar. Dat onderstreept ook Monique Heemskerk, managing director Celieplant, die het initiatief van harte toejuicht: “we hebben in de sector behoefte aan frisse blikken, toch meestal te weinig tijd om het talent op te sporen. Met de combinatie van het grote netwerk, jarenlange werkervaring en persoonlijke benadering van DE HOFMAKERIJ, zien we zeker aanknopingspunten voor een lange samenwerking. "

Stagemarkten
Naast het online platform worden er ook exclusieve stagemarkten georganiseerd door heel Nederland. Dit is de beste plek voor sierteeltbedrijven en stagiaires om elkaar te ontmoeten. Zo ontdekken bedrijven welke specialismen het beste aansluiten bij hun vragen. De eerste stagemarkt staat gepland op 22 oktober in FloriWorld en bedrijven kunnen zich hiervoor aanmelden via https://www.dehofmakerij.nl/stagemarkt

Mariëlle de Jong

Kijkje in de cactus kas

Wil je weten hoe het is om in de kas te werken?

Dione en Chloé zijn 18 jaar en werken op zaterdag en in de vakanties bij Ubink Cactus & Succulent in Kudelstaart. Ze zijn samen drie jaar geleden begonnen en hebben veel vriendinnen gemaakt via het werk. Het stekken, verzorgen en klaarmaken voor de handel van 150 soorten cactussen en 100 soorten vetplanten behoort tot hun werkzaamheden.
“De grootste cactus is zelfs bijna 3 meter”, zo melden zij enthousiast.

Link naar het filmpje: kijkje in de cactuskas

Begeleiding stagiaires

Het is belangrijk dat studenten nieuwe vaardigheden leren en zich persoonlijk ontwikkelen tijdens hun stage.
Door hen uit te dagen en te motiveren benut je de volledige potentie van studenten. Een stagiaire goed begeleiden vergt tijd van zowel scholen als bedrijven.
DE HOFMAKERIJ biedt extra begeleiding op competenties zoals time management, motivatie, discipline en prioriteiten stellen.
We doen alles om het beste uit de student te halen!

Op de pagina: https://www.dehofmakerij.nl/over-ons-de-hofmakerij-het-platform-voor-jouw-leukste-stageplek vind je de aangesloten coach(es) 
Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. als je hier meer over wilt weten!

Waarom een stage in de sierteelt?

kassenvanuitdelucht3Meest bloeiende sector van Nederland  

Een dynamische sector, die volop vernieuwt, waar ondernemerschap centraal staat, technische en economische uitdagingen een belangrijke rol spelen.

De 3e exportsector van Nederland met een jaarlijkse exportwaarde van 6,2 miljard euro en ruim 150.000 werknemers. Daarmee is de sierteeltsector de meest bloeiende sector van Nederland en zeer belangrijk voor onze economie en welvaart.

Bloemen en planten zorgen tenslotte voor een gezond leefklimaat en blijheid.

Waarom DE HOFMAKERIJ?

WAAROM IS DE HOFMAKERIJ GESTART?

logo de hofmakerijKennis van buiten de sierteeltsector 

Met eigen ogen zag Mariëlle de Jong, de drijvende kracht achter DE HOFMAKERIJ, dat sierteeltbedrijven continu op zoek zijn naar kennis van buiten de sector om te komen tot duurzame ontwikkelingen. Door andere kennis te verbinden met diverse sierteeltbedrijven, wil DE HOFMAKERIJ een versnelling in deze nodige vernieuwing bereiken. 

DE SIERTEELT, Meest bloeiende sector van Nederland 

Een dynamische sector, die volop vernieuwt, waar ondernemerschap centraal staat, technische en economische uitdagingen een belangrijke rol spelen. De 3e exportsector van Nederland met een jaarlijkse exportwaarde van 6,2 miljard euro en ruim 150.000 werknemers. Daarmee is de sierteeltsector de meest bloeiende sector van Nederland en zeer belangrijk voor onze economie en welvaart. Bloemen en planten zorgen tenslotte voor een gezond leefklimaat en blijheid.

WAT DOET DE HOFMAKERIJ?

DE HOFMAKERIJ verbindt studenten met sierteeltbedrijven 

Om nieuwe kennis van buiten de sector te vergaren, verbindt DE HOFMAKERIJ sierteeltbedrijven aan VMBO, MBO, HBO en WO studenten van diverse opleidingen. Denk aan marketing en communicatie, bedrijfskunde, IT, management, logistiek, techniek, economie, HR, laboratoriumonderzoek en nog veel meer. Meer dan genoeg aanbod, het is alleen nog de taak om de juiste match te vinden. Daarvoor zorgt DE HOFMAKERIJ!

Op deze site bieden veredelaars, exporteurs, kwekers, groothandels, bloemisten en tuincentra snuffelstages en afstudeerstages aan. Hierdoor krijgen studenten de kans om hun kennis en toegevoegde waarde te leveren aan de meest bloeiende sector van Nederland. De dynamiek van de sector geeft studenten de ruimte om te leren en zich te ontwikkelen. 

No Internet Connection